Совети

Имам висок крвен притисок – Како да се погрижам за себе?

Постојат 8 основни начини да се погрижите за својот висок крвен притисок: Подобрете ја диетата и исхраната – особено важно е намалувањето на солта; Започнете редовни физички вежби и оптоварувања; Грижете се за вашата тежина; Намалете го стресот; Откажете ги цигарите; Строго земајте ги пропишаните лековите; Намалете алкохолот, препорачливо e да се престане со алкохол;

Зошто високиот крвен притисок е толку важно?

Дознајте што ви прави на вашето тело. Високиот крвен притисок може да доведе до сериозни здравствени проблеми. Првото и најважно нешто што треба да знаете е дека високиот крвен може да ве убие. Го викаат “Тихиот убиец”, бидејќи често нема симптоми. Вие може и да не дознаете како хипертензијата ги оштетува Вашите органи и артерии.

Како високиот крвен го оштетува срцето и артериите?

Дознајте зошто високиот крвен е толку опасно. За да се заштитите, најважно е да сте информирани: Што е висок крвен притисок, какви се ризиците при висок крвен притисок, каков е вашиот крвен притисок, како да се користи апарат за крвен притисок. Како високиот крвен притисок ги оштетува атериите? Прво се оштетуваат ѕидовите на артериите. При

Митови за високиот крвен притисок

Се чувствувам добро. Нема зошто да се плашам од висок крвен притисок.Илјади Македонци имаат висок крвен притисок и многу од нив не знаат, бидејќи не чувствуваат симптоми. Многу често високиот крвен притисок се развива без сликовито изразени симптоми. Затоа го нарекуваат “Тихиот убиец”. Единствениот начин да бидете сигурни е редовно да го проверувате крвниот притисок.